─  Zoeken  ─
Boeken in de pers - week 37
September is een mooie maand voor de boekenliefhebber en ook de pers heeft genoten van de boeken die de afgelopen weken zijn verschenen.

Boeken in de pers - week 37

Gepubliceerd op 16 september, 2022 om 12:06, aangepast op 16 september, 2022 om 13:42

De paraplu's druipen in de gang, de wintertruien krijgen opnieuw een plaatsje in onze kast en we voelen plots de knagende drang om ons op de zetel te nestelen met een tas thee en een goed boek. Het valt niet te ontkennen: de herfst staat voor de deur. Deze week waren er opnieuw heel wat boeken van Overamstel in de pers terug te vinden. Hoe wisselvallig het weer dan ook mag zijn, je kan er zeker van zijn dat je zal genieten van deze boeken!

Johan Op de Beeck - De Franse Revolutie II
Dat het leven duurder wordt hoeven wij u niet te vertellen. Dat die inflatie voor ontevredenheid zorgt ook niet. In een artikel van het Nieuwsblad ziet Johan Op de Beeck enkele gelijkenissen met de Franse Revolutie. Historische vergelijkingen maken is volgens hem iets waar men voorzichtig mee moet omspringen, maar toch doen de huidige omstandigheden Op de Beeck denken aan de periode die hij op meeslepende wijze uiteenzet in zijn boeken De Franse Revolutie I en De Franse Revolutie II.  

Yannick Verberckmoes en Victor Hannes - De laatste getuige: Hoe ik met de Brigade Piron België bevrijdde
De achtennegentigjarige Victor Hannes sprak tot voor kort nooit over de oorlog. Hij maakte deel uit van de Brigade Piron die in 1944 na zware gevechten België bevrijdden. Omdat hij het erg moeilijk had de gebeurtenissen na zijn thuiskomst te verwerken, hield Victor Hannes nadien de lippen stijf op elkaar. In een interview met de Gazet van Antwerpen vertelt zijn zoon, Fons Hannes, dat zijn vader resoluut weigerde te vertellen over vroeger. Hij had zijn militaire verleden de rug toegekeerd. Toch kan je het verhaal van Victor Hannes en de Brigade Piron nu lezen in De laatste getuige: Hoe ik met de Brigade Piron België bevrijdde. In het artikel van de Gazet van Antwerpen vertelt Hannes dat eens hij begon te vertellen, hij niet meer kon stoppen. Journalist Yannick Verberckmoes, die het verhaal neerschreef, bewondert in datzelfde interview de manier waarop Hannes de gebeurtenissen op een levendige en gedetailleerde manier kan vertellen.  

In De Morgen liet Verberckmoes het verhaal van Hannes verschijnen in drie verschillende delen ter voorpublicatie van het boek. Het eerste deel is gevuld met nagelbijtende anekdotes. Niet alleen Hannes getuigt, maar ook anderen vertellen hun verhaal. Zo lezen we over de ervaring van een onderluitenant wanneer een rustplek plots een mijnenveld bleek te zijn. Deel twee vertelt ons over de terugkeer naar België en over hoe dat euforische moment overschaduwd werd door pijn en verlies. Hoe Hannes na de bevrijding van Brussel verder trok naar Nederland pent Verberckmoes neer in het derde en laatste deel. De herinneringen ontroeren hem nog vaak. Hannes mag dan ondertussen wel achtennegentig zijn, maar sommige van zijn kameraden blijven voor altijd negentien, zo zegt hij ter afsluiting van het artikel.

Karolien Olaerts - Karola's Kitchen: Smaakvol 
In Billie raden ze het nieuwe kookboek Karola’s Kitchen: Smaakvol van Karolien Olaerts aan. Wat Olaerts zelf het belangrijkst vindt is dat je plezier beleeft aan eten, zegt ze in het artikel. Ze omschrijft haar gerechten als voedzaam, ecologisch en evenwichtig, maar ze zijn vooral om van te genieten. Daar is de dip van geitenkaas met geroosterde rode biet en druiven uit het nieuwe boek een toonvoorbeeld van. Naast recepten waarmee je elke dag lekker en gezond eten op tafel tovert, kan je uit het kookboek enkele handige kooktechnieken leren. Ook bij de Krant van West-Vlaanderen zijn ze fan. In het artikel schitteren twee recepten uit het kookboek. Stuk voor stuk zijn de recepten uit het kookboek volgens de Krant van West-Vlaanderen een beleving boordevol smaak.

Evi Hanssen, Jutta Borms en Hilde De Baerdemaeker - Nog 9 minuten: meditatie voor kinderen
In een interview met Story vertelt Evi Hanssen dat haar nieuwe boek Nog 9 Minuten: meditatie voor kinderen dit najaar zal verschijnen. Het boek, dat ze samen met Jutta Borms en Hilde De Baerdemaeker schreef, maant ouders en kinderen aan af en toe eens een pauze te nemen zodat je je gevoelens gewoon even kan voelen. De nieuwe meditatiereeksen richten zich tot kinderen van 6 tot 12 jaar en vormen een goede gids voor mindful opvoeden.
 

─  Auteurs  ─
─  Boeken  ─
Johan Op de Beeck - De Franse Revolutie II
Johan Op de Beeck

Tweede deel over een van de meest fascinerende episodes uit de wereldgeschiedenis

Yannick Verberckmoes en Victor Hannes - De laatste getuige
Yannick Verberckmoes en Victor Hannes

De Brigade Piron: het Belgische Band of Brothers-verhaal

Karolien Olaerts - Karola's Kitchen: Smaakvol
Karolien Olaerts

Gezond genot zonder regeltjes

Evi Hanssen, Jutta Borms en Hilde De Baerdemaeker - Nog 9 minuten: meditatie voor kinderen
Evi Hanssen, Jutta Borms en Hilde De Baerdemaeker

Meditatie voor kinderen: het nieuwe boek bij de populaire podcastreeks Nog 9 minuten

─  Blijf op de hoogte  ─

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws